Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Utfasningen av kvicksilverlysrör är fortfarande ganska okänd, så vi har inte fått så mycket förfrågningar från fastighetsägare ännu” säger elektrikern Johan Brink. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Elektrikern i Östersund: Brist på elektriker väntar när gamla lysrör förbjuds

Uppdaterad
Publicerad

Nu när försäljning av lysrör med kvicksilver förbjuds kommer många, fram förallt stora fastighetsägare, behöva se över sina anläggningar. Den omställningen kommer kräva många fler elektriker.

– Det har inte kommit så mycket förfrågningar ännu, för förändringen är nog fortfarande ganska okänd, säger elektrikern Johan Brink i Östersund.

Den 24 februari i år förbjöds import och försäljning av så kallade kompaktlysrör, och den 24 augusti förbjuds de klassiska raka lysrören.

Lysrör i någon form är Sveriges vanligaste ljuskälla och det beräknas att det finns omkring 20 miljoner armaturer i landet – minst.

Mer avancerat än att bara byta lysrör

I många fall kommer armaturer som inte är kompatibla med de nya LED-lysrören behöva byggas om eller bytas ut, ett arbete som kräver en elektriker.

– Det kommer nog handla om mer än att bara byta ut armaturer ”ett mot ett”. Det är ju ofta något mer som ska göras, som till exempel olika styrfunktioner som kunden också vill ha. Vi kommer ha att göra de närmaste åren, säger Johan Brink, vd på företaget Jemtel i Östersund.

”En chans att byta ut de sämsta”

Johan Brink är generellt sett positiv till omställningen och tror att det kan föra med sig säkrare anläggningar.

– Vi stöter ofta på gamla armaturer där plastdetaljer blivit sköra och nästan faller sönder, men även med ledningar som visar spår av varmgång. Det kan till exempel bero på lysrör som stått och blinkat – ofta väldigt länge – vilket ytterst kan orsaka bränder. Skiftet nu är en chans att se över, och byta ut, de sämsta armaturerna. 

Kan saknas flera tusen elektriker

Byggbranschen är inne i en lågkonjunktur just nu med flera varsel som följd. Minskat byggande drabbar så klart också el-firmorna, men i och med lysrörsomställningen kan det snarare bli brist på elektriker.

– Branschen spår att det kommer saknas några tusen elektriker, säger Johan Brink.

I klippet: Hör hur han tror att branschen behöver jobba för att klara lysrörsomställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.