Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste inventera för att få en bild av omfattningen” säger regionens fastighetschef Jörgen Svensson. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Region Jämtland Härjedalens fastighetschef om lysrörsförbudet: ”Vi har runt 16 000 armaturer som kan beröras”

Uppdaterad
Publicerad

Under 2023 kommer lysrör som innehåller kvicksilver förbjudas inom hela EU. Alla armaturer kommer inte vara kompatibla med de nya LED-lysrören – och måste i så fall bytas ut.

Region Jämtland Härjedalen är en av länets största fastighetsägare och har så klart en hel del lysrör, inte minst inne på själva sjukhuset.

– Vi har runt 16 000 lysrörsarmaturer i våra lokaler, men hur många som behöver bytas vet vi idag inte, säger regionens fastighetschef Jörgen Svensson.

Förbudet mot lysrör med kvicksilver har varit på gång länge, men det definitiva beslutet togs av EU-kommissionen i mars 2022. Den 24 februari förbjuds de flesta typer av så kallade kompaktlysrör och i slutet av augusti de långa raka lysrören.

– Det kommer väl lite som en överraskning får jag erkänna. Trots att vi vetat att det pågått en utfasning av olika typer av ljuskällor en längre tid, så har vi nog inte riktigt tagit till oss vilken omfattning det nu handlar om, säger Jörgen Svensson.

Inte budgeterat för skiftet

Regionen har i dagsläget inte en klar bild över hur många armaturer som kommer behöva bytas, och har inte avsatt några pengar för skiftet.

– Nu påbörjar vi en inventering för att få en bild av omfattningen, men vi kommer att behöva äska pengar för att klara omställningen, säger Jörgen Svensson.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.