• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Arkivbild. Foto: TT

En av Sveriges största vindkraftsparker byggs i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

En vindkraftpark med 80 kraftverk byggs i Åskälen i Jämtland. Den totala investeringen är värd cirka tre miljarder kronor.

Nyligen fattade riksdagen beslut om att förlänga det så kallade elcertifikatsystemet och ett nytt mål om ytterligare 18 terawattimmar förnybar el till år 2030 slogs fast. Vindkraftparken i Åskälen beräknas stå klar 2020. Parken beräknas leverera cirka 1 terawattimme förnybar el per år, och kan bli rikets största vindkraftpark.

LÄS MER: Åre kommun röstar nej till vindkraftpark i Moskogen

Bakom bygget står Vasa Vind och den holländska pensionsförvaltaren APG kommer stå som ägare. Danska Vestas har ett 20-årskontrakt för driften och underhållet.

− Vindkraftparken i Åskälen kommer bli en av de mest effektiva i Europa tack vare projektets storskalighet och områdets starka och jämna vindar, säger Annette Eriksson, vd för Vasa Vind, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Forskare undersöker hur vindkraft påverkar tjädrar

Enligt Vasa Vind är kostnaden för att bygga vindkraftparker i Sverige bland de lägsta i Europa, något som attraherar internationella investerare till den svenska marknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer