Foto: SVT

Nej till vindkraftspark i Moskogen

Publicerad

Vindkraftsparken i Moskogen blir inte verklighet, i alla fall inte under denna mandatperiod. Idag röstade kommunfullmäktige i Åre kommun nej till parken.

Under kommunfullmäktigemötet på tisdagen röstade 26 ledamöter nej till förslaget medan sju stycken röstade ja och tre stycken ledamöter avstod från röstningen.

Kommunen ställer sig alltså inte bakom en storskalig vindkraftspark och det beror dels på att den direkta miljön i området påverkas.

– Vi tror att det kommer påverka kommunen mer negativt än positivt, säger Anna-Karin Vernberg (M).

Diskussionen är inte över beräknas påbörjan höst 2018.

Det kommer inte att bli någon vindkraftspark i Moskogen under den närmaste tiden men då översiktsplanen för kommunen tas fram 2019 kommer man att ta upp frågan på nytt. Den nya översiktplanen för kommunen beräknas påbörjas hösten 2018.

– Vi stänger inte porten för vindkraft och anser att vi måste dra vårt strå till stacken när det gäller den globala miljön, säger Daniel Danielsson (C)

LÄS MER: Återremiss för vindkraftsparken i Moskogen

JP-vind, som ägs av Jämtkraft och Persson Invest, har länge velat bygga en vindkraftspark i Moskogen i Åre kommun. SVT Nyheter Jämtland har tidigare rapporterat om att frågan flera gånger har tagits upp och kommunen har varit både för och emot förslaget.

LÄS MER: Örnbråk kan stoppa vindkraftsbygge

Redan år 2010 beslutade Åre kommun att området var en lämplig plats för en vindkraftsetablering och 2013 pekades även området ut som ett område av riksintresse för just det. Samma år svängde kommunen, la in sitt veto och stoppade etableringen.

Efter kommunfullmäktige i februari så skickades frågan tillbaka till kommunens tjänstemän och idag har alltså frågan kommit tillbaka till kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer