När kvinnan och mannen greps i Östersund hittades droger och kontanter i parets bil. Vad som först var misstanke om en mindre stöld övergick i misstanke om organiserad droghandel. Foto: Polisen

En kvinna och tre män åtalas misstänkt för organiserad droghandel med koppling till Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 20-årsåldern och tre män i 30-årsåldern åtalades på onsdagen misstänkta för yrkesmässig och organiserad droghandel.

Hanteringen av drogerna ska bland annat ha pågått i Östersund och det var också där två av de misstänkta greps.

– De har varit aktiva på olika drogforum under en kort men intensiv period, säger åklagare Jenny Örn.

I början av januari greps en man och en kvinna i Östersund. Till en början gällde misstanken stöld från en butik. Men när polisen gjorde en närmare granskning hittades både narkotika och kontanter i parets bil. En närmare analys av de bådas mobiltelefoner gjorde att misstankarna om droghandel väcktes.

Handel via drogforum

På onsdagen åtalades paret för grovt narkotikabrott. De misstänks för att under en dryg månad – från början av december 2022 och början av januari 2023, ha köpt narkotika och sedan sålt den vidare på flera platser i landet.

Via annonser på olika drogforum på nätet har narkotika både köpts och sålts vidare.

– De misstänks för att ha köpt narkotika, bjudit ut den till försäljning, transporterat och sålt den vidare, säger åklagare Jenny Örn.

När paret greps i Östersund hittades bland annat drygt 400 narkotikaklassade tabletter och utöver det en mängd annan narkotika bland annat amfetamin och ecstasy. Men paret har även sålt kokain.

Hanteringen av drogerna har pågått i Östersund men även i Gävle, Västerås och Stockholm.

Egen logga för droghandeln

Ytterligare två män åtalas som misstänkta för inblandning i droghandeln.

Hanteringen av narkotikan har bland annat kunnat kartläggas genom telefonanalyser av de misstänktas mobiler som gjorts av Östersundspolisen.

Av åtalet framgår också att det misstänkta paret bland annat tagit fram en särskilt logotyp för sin droghandel, vilket åklagaren menar bevisar att det rör sig om en yrkesmässig verksamhet.

Två av de misstänkta har kopplingar till Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.