Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elleverantören Eon har vidtagit åtgärder för att säkra elförsörjningen i Strömsunds kommun. Hör regionchef Lena Berglund förklara varför det ändå kvarstår problem. Foto: SVT

Elleverantören självkritisk efter de många elavbrotten i Strömsund

Publicerad

Elleverantören Eon medger brister i elförsörjningen i Strömsunds kommun. Trots åtgärder kvarstår problem.

– Det är oacceptabelt, säger regionchef vid Eon Lena Berglund.

Många elledningar har vädersäkrats – antingen grävts ner eller isolerats (luftledningar), men hela Eons elnät i Strömsunds kommun är ännu inte åtgärdat, enligt regionchef Lena Berglund.

Antalet kunder som både drabbats av långa strömavbrott – och många avbrott på ett år – har ökat, om man jämför år 2019 med 2021. Det visar elavbrottsrapporteringen till Energimarknadsinspektionen.

Men regionchef Lena Berglund vid Eon menar att jämförelsen inte ger hela bilden, då de senaste åren sett mycket olika ut vädermässigt.

– Om man tittar på 2020 så var det till exempel ett väldigt bra år med färre strömavbrott, säger regionchef Lena Berglund.

Tillsynsärende inleddes 2019

År 2019 besökte hon och andra representanter från Eon Ringvattnet, en av de byar i Strömsunds kommun som haft störst problem med elavbrott. Då inleddes ett tillsynsärende från Energimarknadsinspektionen. Sedan Eon presenterat åtgärder som skulle vidtas under 2023 och 2024 så avskrevs ärendet.

Beskedet då var att problemen med elavbrott skulle – om inte helt undanröjas – så åtminstone minska rejält genom att vädersäkra ledningar.

Trots det upplever många bybor i såväl Ringvattnet som i andra byar att problemen inte minskat nämnvärt.

– Vi fortsätter arbetet och kommer i år att investera 45 miljoner kronor i Strömsund, säger Lena Berglund.

Vilka åtgärder som vidtas nu och planeras – och vad orsaken är till att det fortfarande är för många långa strömavbrott berättar regionchef Lena Berglund mer om  i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.