Foto: SVT

Epileptiker omhändertogs för berusning – nekades medicin

Uppdaterad
Publicerad

En man som blev omhändertagen för berusning ska ha lämnats naken och inte fått sina mediciner för bland annat epilepsi på en hel natt. Nu anmäler mannen polisen i Östersund till Justitieombudsmannen, JO.

Mannen blev omhändertagen av polisen i Östersund i maj i år och blivit förd till en fyllecell.

I sin anmälan till JO skriver mannen, som är hemmahörande i Krokoms kommun, att han ska ha tvingats ta av sig alla sina kläder, då polisen trodde att det fanns risk för att han kunde ta livet av sig.

Enligt mannen själv ska han bara ha försökt fördriva tiden genom att lägga sin blöta t-shirt på golvet och släta ut den.

Ringde uppemot 100 gånger

Under natten ska mannen flera gånger påpekat för polisen att han saknaden sin medicin, både för epilepsi och hypersomnia, en typ av sömnstörning.

I sin anmälan till JO uppger mannen att han ringde i sin väggtelefonen ungefär 100 gånger på fem minuter, men att han inte fick något gehör från poliserna.

Han ska också ha berättat för polisen att han frös då han vid tillfället var helt naken, och bett om en filt men fått ett nej till svar.

Ingen medicin i cellen

På morgonen fick han vet av en polis att han inte skulle få sin medicin förrän han släpptes ut från fyllecellen. Några timmar senare släpptes mannen och han ska då ha upplevt otrevliga hallucinationer till följd av att han inte fått sin medicin.

Nu har mannen anmält polisen i Östersund till JO då han misstänker att han blivit felaktigt och orättvist behandlad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.