Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Eurenius är en av skådespelarna i pjäsen Elefantmannen. Nu när de ska ut och turnera på skolor i Jämtlands län hoppas hon att eleverna lär sig lite. ”Att uteseende inte har så stor betydelse”, säger hon. Foto: Fredrik Lundmark, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Estrad norr berättar historien om Elefantmannen – vill slå hål på normer

Uppdaterad
Publicerad

Estrad Norr sätter, i samarbete med Teater Barda, upp den fascinerande berättelsen om Joseph Merrick – Elefantmannen.

Dramatiseringen är fritt baserad på den verkliga historien om den fysiskt missbildade Merricks öde i det viktorianska England i slutet av 1800-talet.

Berättelsen om Joseph Merrick är kanske mest känd genom filmen Elefantmannen från 1980. Estrad Norrs uppsättning har premiär den 15 mars på Scenkonstverkstan i Östersund.

Offentliga föreställningar kommer även ges i Bräcke och Hackås, men föreställningen kommer också spelas för skolor runt om i Jämtland och Härjedalen.

Karl Seldahl står för manus och regi, och han har länge velat göra en föreställning av Merricks livsöde.

– Jag kände mig själv ful och onormal när jag växte upp, som nog tonåringar ofta gör. Men när jag då såg filmen kände jag att det kanske varit så i alla tider. När en person som blev klassad som idiot och ett monster ändå på något sätt lyckades ta sig fram reflekterade jag över min egen tillvaro – att jag kanske inte har det så dåligt trots allt, säger Karl Seldahl.

”Lika aktuell idag”

Föreställningen vill väcka frågor om hur ett rättvist samhälle ser ut och vad som egentligen är normalt.

– På många sätt är det kanske värre idag med utseendefixering, skönhetsoperationer i allt yngre åldrar, sociala medier och så vidare. På det sättet är föreställningen aktuell även idag och att vi pratar om vad som är normalitet, säger Karl Seldahl.

– Mekanismerna för mobbning och ”vi och dem” finns överallt och skapas av gruppen och samhället. Man behöver inte se ut som elefantmannen, det kan till exempel vara rasism, säger Ruben Lopez som spelar Joseph Merrick i föreställningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ett smakprov från Estrad Norrs föreställning Elefantmannen i klippet. Foto: Jörgen Wikström/Estrad Norr

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.