Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SCA bygger vindkraft i Bräcke – trots att frågan om återbäring dragit ut på tiden. Se vad Richard Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Bräcke, tänker om att det varit tyst i frågan om återbäring. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Ett år har gått och ingen vindkraftåterbäring i sikte: ”Bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen är ointresserad av kommunernas förhoppning om återbäring för att man tillåter vindkraft. Det menar Richard Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Bräcke.

– Det är bedrövligt att det har tagit den här tiden.

Utredningen ”Värdet av vinden” lades fram för ett år sedan men saknade incitament för kommunerna att säga ja till vindkraft. Nu har det gått ett år och inget har hänt i frågan.

– Det är inte den politik man vill driva, säger kommunstyrelsens ordförande Richard Nilsson (S) och syftar på Tidöpartierna och regeringen.

SCA bygger vindkraft

Bräcke kommun har till skillnad från många andra kommuner inte utnyttjat det kommunala vetot för att stoppa vindkraftsprojekt. Just nu bygger skogsbolaget SCA en park med 15 verk i kommunen.

Samtidigt finns det en bred uppslutning kring tanken på att ge vindkraftkommuner återbäring.

– Det vore alldeles utmärkt, det hoppas vi på, säger Bräckebon Ann-Britt Eriksson.

En miljard

Återbäringssystem för lokalsamhället finns i Norge och Finland. Ett förslag är att låta inkomsterna av fastighetsskatten på alla elproducerande anläggningar gå tillbaka till kommunerna. Enligt branschorganisationen Svensk vindenergi skulle det innebära närmare en miljard för kommunerna att dela på.

Romina Pourmokhtari kommenterar kritiken från kommunerna och vindkraftbranschen gällande de uteblivna beskeden om återbäring

– Jag delar frustrationen men förslagen bör vara juridiskt och ekonomiskt utformade så att kommuner och lokalinnevånare tjänar på det och att vindkraftbolagen vill bygga.

Romina Pourmokhtari kommenterar kritiken från kommunerna och vindkraftbranschen gällande de uteblivna beskeden om återbäring till de kommuner som tillåter vindkraft och det faktum att det tagit tid med att det handlar om en fin balansgång.

– Jag delar frustrationen men förslagen bör vara juridiskt och ekonomiskt utformade så att kommuner och lokalinnevånare tjänar på det och att vindkraftbolagen vill bygga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.