Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både exploatörer av vindkraft och kommuner vill ha besked från regeringen om återbäring för kommuner som tillåter vindkraft. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Kommuner stoppar vindkraft – SCA:s uppmaning till regeringen: ”Ta ett politiskt ledarskap”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala vetot mot vindkraft har stoppat 72 procent av aktuella vindkraftverk de fyra senaste åren. Samtidigt saknas incitament för kommuner att säga ja till vindkraft. Frågan bollades tillbaka till regeringen för ett år sedan och nu vill bransch och kommuner ha besked.

– Ta ett politiskt ledarskap, uppmanar skogsbolaget SCA:s vindkraftchef regeringen.

Ett år har gått sedan utredningen ”Värdet av vinden” lades fram utan några förslag på återbäring till kommuner som tillåter vindkraft. Frågan om incitament skickades tillbaka till regeringen, sen har inget hörts.

– Det blir en frustration om vi får ett veto från en kommun därför att de inte blir rimligt kompenserade, säger Martin Ingels, chef för vindkraft inom skogsbolaget SCA, som vill bygga vindkraft i stor skala.

”Död hand” över utbyggnaden

Med tanke på att 72 procent av de aktuella vindkraftverken stoppats de fyra senaste åren, med hjälp av det kommunala vetot, går utbyggnaden trögt. Kommunerna väntar på besked om ersättning och branschen kan bara avvakta.

Samtidigt som regeringens mål är att fördubbla energiproduktionen till 2045 har situationen med uteblivna besked lagt en död hand över vindkraftutbyggnaden. Det menar Johan Andersson (C), kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå.

– Det har varit alldeles tyst, det är väldigt märkligt eftersom regeringen var så tydlig när man lade fram utredningen, att det var viktigt att processen skyndades på, säger han.

Uppmanar regeringen att agera

SCA uppmanar nu regeringen att ta tag i frågan.

– Tag ett politiskt ledarskap och få till en kompromiss, säger Martin Ingels.

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari säger till SVT Nyheter att regeringen arbetar med frågan.

– Vi har inte hittat den svenska modellen ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.