Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns ett behov för ett cykelgarage i Östersund, menar Kristoffer Kammen som är trafikplanerare. Samtidigt är inte ens hälften av platserna är uthyrda. Foto: April Caarph/SVT

Ett år med cykelgarage i Östersund – inte ens fyllt till hälften

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan Östersunds kommun invigde stadens första cykelgarage på Thoméegränd då man såg att det fanns ett behov. Men cykelgaraget gapar tomt och inte ens hälften av platserna är idag hyrda.

– Vi ser att allt fler börjar cykla och vi ser att fler börjar ha dyrare cyklar som folk helst inte vill ställa på öppen gata, säger Kristoffer Kammen, trafikplanerare på Östersunds kommun.

”Ingen flopp”

Den beräknade driftskostnaden för cykelgaraget är 200 000 kronor per år. Det innebär att den går med minus då intäkterna inte alls når upp till den summan.

I nuläget kostar det 100 kronor i månaden att hyra en plats, och av de 56 platser som finns så är bara 22 uthyrda.

– Jag skulle inte säga att det är någon flopp, men däremot så har det gått så lång tid att vi kan börja fundera över hur vi ska göra för att det ska bli bättre, säger Kristoffer Kammen,

Finns planer på ett till cykelgarage

Det finns planer hos Östersunds kommun att bygga ett till cykelgarage i anslutning till centralstationen. Men när och hur mycket det kan komma att kosta är oklart i nuläget.

– Vi har inte tagit något beslut ännu, säger Kristoffer Kammen.

Cykelgaraget på Thoméegränd kostade nära 2 miljoner kronor att bygga och iordningställa, varav hälften finanseriades via bidrag från Stadsmiljöavtalet.

Hör mer om hur det har gått för kommunens cykelgarage i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.