Marita Stinnerbom, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd menar att Naturvårdsverkets beslut är orimligt Foto: SVT och Stian Lysberg Solum/TT

”Ett hot mot renskötseln” – Sametinget om beslutet om vargföryngring i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Sametinget reagerar kraftigt på Naturvårdsverkets beslut att tillåta en vargföryngring inom renskötselområdet i Jämtlands län.

– Beslutet är ett direkt hot mot renskötselns existens och i förlängningen den samiska kulturen, säger Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti i ett pressmeddelande.

Rennäringen lider redan nu skada

Sametinget menar att rennäringen redan lider stor skada på grund av rovdjurstrycket. Riksdagens beslut om att rennäringen ska tolerera att 10 procent av renhjorden till rovdjur dödas av rovdjur överskrids redan menar Sametinget.

”Orimligt”

– Beslutet är orimligt i detta läge, när vi kämpar för att få ner rovdjursantalet och har begärt en ändring i  förordningen om förvaltning av björn, varg, järv, lo och kungsörn för att skydda våra renar, säger Marita Stinnerbom, rennäringsnämndens ordförande i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.