Marcus Öhman är enhetschef på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket Foto: Heiko Junge TT och Naturvårdsverket

Vargrevir tillåts i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har beslutat om en ny miniminivå för varg i Sverige. För första gången tillåts en vargföryngring i Jämtlands län.

Den nya miniminivån för vargstammen i Sverige är satt till 30 föryngringar (vargkullar) eller omkring 300 vargar. Det är en utökning av vargstammen.

För första gången ska en föryngring finnas i det norra förvaltningsområdet som består av Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Finns två familjegrupper i dag

Föryngringen som motsvarar 10 vargar ska finnas i Jämtlands län.

– Det finns i dag redan två vargrevir på gränsen mellan Jämtlands och Gävleborgs län, säger Marcus Öhman, enhetschef på viltförvaltningsenheten hos Naturvårdsverket.

– Det är ett revir som kallas Prästskogen och ett som kallas Krokvattnet.

”Kommer inte att påverka renskötseln”

När Naturvårdsverket har beslutat om miniminivåer har man utgått från var det finns vargrevir i dag. Beslutet har mötts av stor ilska från samiskt håll, eftersom man menar att ett vargrevir i länet hotar rennäringen. Men det tillbakavisar Marcus Öhman.

– Jag ser inte att det kommer att påverka renskötseln eftersom vargreviren inte är inom renskötselområdet, säger han. Sen finns ju alltid möjlighet till skyddsjakt.

På länsstyrelsen i Jämtland är man inte nöjd med Naturvårdsverkets beslut. Länsstyrelsen ville inte att någon vargföryngring skulle tillåtas i det norra förvaltningsområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.