Foto: SVT

Ett skepp på kryss mellan förvaltningarna

Uppdaterad
Publicerad

Det stolta fartyget Thomée har blivit till en Svarte Petter bland Östersunds kommunala förvaltningar. Kommunledningsförvaltningens försök att bli av med skeppet röstades ned av kommunstyrelsen på tisdagen.

Thomée ligger där på sin vanlig plats vid kajen i Östersund. Den omfattande renovering och ombyggnad som skett de senaste åren har gått på 9 miljoner kronor.

Det stora problemet är att hitta någon som vill ansvara för driften och samtidigt knyta till sig någon med rätt skepparexamen.

Ångbåten Thomée

Slog ifrån sig

Ett tjänstemannaförslag ville nu att driften och ägandet skulle läggas hos kultur- och fritidsnämnden. Men där slog man ifrån sig med båda händerna.

– Vi har ju haft ansvaret för Thomée tidigare, men det gick inte bra. Nämnden har inte den kompetens som krävs för att hålla i en turistsatsning. Båten måste marknadsföras i rätt sammanhang och det måste finnas de som är bättre lämpade än oss att göra det, menar kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Thomasson (MP).

Resultatet nu är att Thomée tills vidare ligger hos kommunledningsförvaltningen.

”Bortkastade pengar”

Efter den senaste ombyggnaden skulle Thomée kunna fungera som en krog som hela tiden ligger kvar vid kajen. Men det skulle samtidigt göra de investerade 9 miljonerna helt bortkastade.

– Jag hoppas att det åtminstone ska avancera så pass att Thomée kan gå några turer redan i sommar. Men helst behövs någon som räcker upp handen och vill ansvara för driften i flera år framöver, säger Thomasson.

Se inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ångbåten Thomée

Mer i ämnet