Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer med naturen när läkemedelsrester hamnar där? Det och fler andra frågor svara experten Tomas Brodin på i klippet. Foto: Malin Hoelstad/TT och Maria Harning/SVT

Experten förklarar: Därför är läkemedel i naturen farligt

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedel som kommer ut i naturen kan orsaka stora skador på insekter, fiskar och djur. Tomas Brodin är professor i  akvatisk ekologi vid SLU, och han förklarar varför det är farligt.

Tomas Brodin har länge studerat vilka effekter som läkemedelssubstanser som kommer ut i naturen har på ekologin. Effekterna visar sig vara större än man kanske trodde för några decennier sedan.

– Till exempel så blev mörtar i Storbritannien enkönade, när de utsattes för hormoner, berättar han.

”Sett effekterna under lång tid”

Tomas och hans kollegor vid SLU följer bland annat pilotprojektet i Strömsund, för att se vilka effekter det har på att rena läkemedel ur avloppsvattnet.  Att EU-kommissionen har föreslagit ett nytt Avloppsdirektiv där krav på läkemedelsrening införs, tycker han är positivt.

– Vi inom forskningsvärlden har ju sett effekterna av läkemedel under lång tid, så det är väldigt bra att det äntligen börjar röra på sig. Det är är ett globalt problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.