Fågelskyddsföreningen om artskyddsbeskedet: ”Regeringen verkar ha köpt en missuppfattning”

Uppdaterad
Publicerad

Fågelskyddsföreningen Birdlife ställer sig av flera skäl frågande till regeringens beslut att ändra i artskyddsförordningen. Men främst för att grunden tycks vara en missuppfattning. Hör Daniel Bengtsson på Birdlife berätta mer om det i klippet.

Grunden för beslutet att ändra i artskyddsförordningen handlar bland annat om den nya strikta tolkning som Skogsstyrelsen meddelat ska gälla.

Det handlar om att markägare nu behöver ta större hänsyn till fridlysta arter. Det som främst uppmärksammats, och som väckt starka reaktioner, är hänsynen till fåglar. Tolkningen som gjorts av Skogsstyrelsen är att markägare framöver behöver ta hänsyn inte bara till hotade fågelarter utan till varje enskild fågel.

Den nya strikta tillämpningen grundas på en dom i EU-domstolen för ett år sedan och ett tiotal domar i mark-och miljödomstolarna.

Men tolkningen är en total missuppfattning, menar flera kritiker, både miljörättsexperter och fågelskyddsföreningen Birdlife.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.