Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fokus från dag ett har varit stridsutbildning, och ukrainarna vet precis vad som väntar när de kommer hem” säger Jimmy från Fältjägargruppen i Östersund som varit en av instruktörerna på plats i Storbritannien. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Fältjägargruppen från Östersund hemma igen – har utbildat ukrainska soldater i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

2022 beslutade svenska regeringen att Försvarsmakten ska bidra med instruktörer till operation Interflex i Storbritannien.

Interflex är en internationell insats som handlar om att på mycket kort tid, bara fem veckor, utbilda ukrainska civila till att bli fungerande soldater som kan sättas in i kriget mot Ryssland.

Sedan i somras är det Hemvärnet som ansvarar för att bemanna med svenska instruktörer till Interflex.

I den senaste vändan är det Norra militärregionen, under ledning av Fältjägargruppen i Östersund, som skickat över 50 instruktörer. Några är anställda yrkesmilitärer, men många är frivilliga hemvärnssoldater.

Ukrainakriget och Jämtland

– Det har varit intensiva veckor och jag är stolt över den insats vi gjort, att på så kort tid gjort soldater av civilister. Och under mina drygt 40 år inom försvarsmakten har jag aldrig sett så motiverade soldater – aldrig! Det säger kompanichef Anders Sundin efter hemkomsten till Östersund.

Insatsen har naturligtvis handlat mest om rena stridsövningar och sjukvård, men också folkrätt – det vill säga vad man får och inte får göra i krig.

– Det är en viktig del, för om inte Ukraina sköter sig så kommer de tappa det internationella stödet, säger Anders Sundin.

”Vet vad som väntar när de kommer hem”

Mycket detaljer kring insatsen är omgärdat av sekretess, som till exempel identiteten på de frivilliga instruktörerna från hemvärnet.

I klippet får du möta Jimmy från Fältjägargruppen i Östersund, som är en av alla instruktörer som varit på plats i Storbritannien.

– Engagemanget och allvaret från ukrainarna har varit stort, de vet precis vad som väntar när de kommer hem, säger Jimmy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Jämtland

Mer i ämnet