Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Wassdahl, chef för Fältjägargruppen berättar om uppdraget att utbilda ukrainska rekryter. Foto: Lukas Johansson/SVT

Hemvärnet i Jämtland åker till Storbritannien – för att utbilda ukrainska soldater

Uppdaterad
Publicerad

Fältjägargruppen inom Hemvärnet har fått i uppdrag att utbilda ukrainska rekryter i Storbritannien i höst.

– Ukrainarna gör just nu ett jättejobb för hela Europa, säger Mikael Wassdahl, chef på Fältjägargruppen till SVT Jämtland.

Det svenska försvaret har sedan en tid skickat personal till Storbritannien för att utbilda ukrainare. Uppdraget fortsätter men för att klara det kommer man att nyttja Hemvärnet.

Fältjägargruppen kommer att hålla i utbildningen över fem veckor. Rekryterna från Ukraina kommer att lära sig använda olika typer av vapen, utbildas i sjukvård men också i folkrätt och krigslagar.

Ett 50-tal anställda och hemvärnsinstruktörer från Jämtland/Härjedalen, Västernorrland och Västerbotten kommer att skickas till Storbritannien i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Jämtland

Mer i ämnet