Magnus Fahlander ringde till polisen när någon krossade köksfönstret mitt i natten. Han befarade att någon försökte ta sig in, men polisen hade inte möjligheter att komma till Odensala. Foto: SVT Nyheter Jämtland

Familjen skrämdes upp mitt i natten

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i natten väcktes familjen av att glaset yrde från ett fönster. De blev förstås livrädda. Men polisen ansåg sig inte ha möjligheter att komma.

Familjen Fahlander äger en villa i Odensala. Ett lugnt kvarter där det mest bor äldre människor.

Natten mot i söndags väcktes de av ett fruktansvärt oväsen och i köket möttes pappa Magnus Fahlander av en kaosartad syn. Glassplitter hade spridits ut över hela köksgolvet.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Vi blev fruktansvärt rädda, vi kunde ju inte veta vad som var på gång. Var det någon som försökte bryta sig in? berättar han.

Bad Magnus söka spår

Han ringde till polisen men fick veta att tidpunkten sammanföll med stängningen av krogarna inne i centrum. De patruller som fanns på rull ville det vakthavande befälet i stället skulle koncentrera sig på kroggäster som var på väg hemåt.

– De frågade om jag kunde gå ut och se om det fanns några spår eller om jag kunde se några personer i närheten. Men jag förklarade att jag inte vågade gå ut helt ensam, säger Magnus.

Polisen kom aldrig

När han lagt på luren tog det lite tid innan han insåg att polisen faktiskt inte tänkte komma. Han kände sig kort och gott ställd. Till slut fick han kontakt med ett vaktbolag som kom och lagade rutan provisoriskt.

Väktarna synade också av gården och den närmaste omgivningen. De kunde rapportera att allt verkade lugnt och familjen kunde lugnad gå och lägga sig.

– Det var lite chockartat, man blir skrämd av ett brott och vill ha hjälp. Men polisen kommer inte, ens om man bor i Östersund, konstaterar Magnus Fahlander.

Rent konkret visade det sig att någon kastat dotterns snowracer med full kraft mot köksfönstret och sedan försvunnit från platsen.

SVT har hört av sig till flera inom polisen för att få en kommentar till händelsen. Under fredagen kände ingen sig manad att berätta vad som egentligen hindrade från en utryckning till Odensala.

Man bad att få återkomma i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet