Fängelse för flera huvudmän i stora knarkhärvan i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom ytterligare domar som rör den stora knarkhärva som polisen i Jämtlands län nystat upp. Bland annat döms en 23-åring som pekats ut som huvudman till fyra års fängelse.

I en stor och omfattande dom som kom under onsdagen finns  totalt 19 personer med. Av dem döms 18 personer för olika typer av inblandning i knarkhärvan.

Bland annat döms en 23-åring till fyra års fängelse. Enligt domslutet är det klarlagt att 23-åringen bedrivit narkotikarelaterad verksamhet och att han fått hjälp av andra. Bland annat är det en man som ordnat med resor till bland annat Stockholm där droger, som hasch och kokain, hämtats.

Flera andra döms också

Bland de övriga som nu också döms finns flera andra som på olika sätt också bidragit till narkotikaverksamheten. Bland annat döms 23-åringens lillebror för att ha transporterat droger. Han döms till 150 timmars ungdomstjänst. Även en kvinna döms för medhjälp.

Flera andra döms även för ringa narkotikabrott.

En person frikänns

I åtalet hade även åklagaren pekat på att 23-åringen haft kontakt med en person som redan sitter i fängelse. Åklagaren menade att den personen bistått med råd och instruktioner hur narkotikaverksamheten skulle byggas upp och att han funnits högt upp i hierarkin. Åklagaren menade därför att även den personen borde dömas för medhjälp till grovt narkotikabrott.

I förhör har mannen själv sagt att han bedriver verksamhet där han bland annat säljer kläder och gaspatroner och att det är det som det handlat om när samtal med honom avlyssnats.

Tingsrätten konstaterar att de uppgifterna visserligen saknar trovärdighet men att bevisbördan ändå inte är tillräckligt tydlig. Det saknas helt enkelt bevis för att han faktiskt bidragit till narkotikahandeln, menar tingsrätten som därmed frikänner honom.

Totalt ingår 19 personer i onsdagens domslut:

  • Fem personer döms för grovt narkotikabrott. Fyra av dom döms till fängelsestraff medan en döms till ungdomstjänst.
  • Två personer döms för medhjälp till grovt narkotikabrott. En döms till fängelse och en till skyddstillsyn.
  • Två personer döms för narkotikabrott. Påföljden är villkorlig dom med samhällstjänst.
  • Nio personer döms för ringa narkotikabrott där påföljden är dagsböter.
  • En person frikänns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer