Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kriminella nätverket ville utöka sin försäljning i Jämtlands län men en omfattande polisutredning satte stopp för planerna – hör polisinspektör Peo Boson berätta. Foto: SVT

Så fungerade stora knarkhärvan i Jämtland – 40-tal personer inblandade

Uppdaterad
Publicerad

I dag onsdag kommer ytterligare domar i en stor och omfattande knarkhärva som polisen i Jämtlands län utrett. Totalt handlar det om ett 40-tal personer som åtalats för att både ha sålt och köpt narkotika.

Redan tidigare i somras dömdes ett 20-tal personer i härvan och under onsdagen kommer ytterligare domar. Den här gången handlar det om 21 personer som är åtalade.

– Det var i samband med en annan brottsutredning som vi upptäckte att det inte stod riktigt rätt till, säger polisinspektör Peo Boson.

Redan dömd har gett instruktioner

Enligt polisens utredning har det funnits en 23-årig huvudman. Via kontakter med kriminella nätverk söderut har han fått i uppdrag att hämta droger och sälja dem i Jämtlands län. Bland annat har huvudmannen haft kontakt med en person som är dömd sedan tidigare och redan sitter i fängelse.

– Vi har sett en del kommunikation med personer inne på högsäkerhetsfängelser, säger Peo Boson.

I de kontakterna ska den lokala huvudmannen fått råd och instruktioner om hur försäljningen skulle byggas upp. I handskrivna papper som nu finns med i förundersökningen finns bland annat meningen ”Släpp aldrig Ösd. Jag vill ha minst 5 till 10 kassar där varje vecka och äbi 200...”. En kasse är i det här fallet slang för ett kilo hasch, medan äbi är slang för kokain.

Många unga köpare

Polisen har sedan följt drogerna. Via 23-åringen har de kunnat identifiera både kurirer och langare. 

– Mycket av försäljningen har skett via sociala medier, säger Peo Boson.

Där har exempelvis droger marknadsförts och till och med lottats ut.

Samtidigt har även köpare utretts och åtalats, varav den stora majoriteten är ungdomar.

– Det var viktigt för att styrka det grova narkotikabrottet. Men det handlar även om att få bort ungdomarna från att bruka narkotika. Får vi bort köparna så får vi också bort marknaden för de som tar hit drogerna, säger Peo Boson.

Onsdagens dom rör bland annat den 23-årige huvudmannen och den person som gett instruktioner från fängelset. De är tillsammans med fyra personer andra åtalade för grovt narkotikabrott.

Se polisinspektör Peo Boson berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.