Foto: polisen / arkivbild

Odlade 900 cannabisplantor – döms till fängelse och utvisning

Publicerad

Ytterligare en man döms till flera års fängelse och utvisning sedan en jämtländsk narkotikahärva avslöjats i ett europeiskt polissamarbete.

Under fredagen dömdes en 30-årig man från ett annat land i EU till tre år och nio månaders fängelse för grovt narkotikabrott, mot sitt nekande.

Östersunds Tingsrätt slår fast att mannen i samarbete med ytterligare tre män odlat omkring 900 cannabisplantor på tre olika adresser. Redan den 10 juni dömdes hans kumpaner till mellan 2,5 och 3 års fängelse och utvisning för samma brott.

Europeiskt samarbete

Det var efter ett tips från polsk polis som den svenska polisen inledde ett spaningsarbete mot de fyra männen. Polisen använde sig bland annat av telefonavlyssning, hemlig kameraövervakning och gps-lokalisering för att bevisa hur männen i samarbete odlade cannabis. Cannabisodlingarna ska ha upptäckts inne i fastigheter på två adresser i Åre och Bergs kommuner och en i Värmland.

Internationellt efterlyst

Tingsrätten menar att 30-åringen haft en mycket viktig roll i cannabisodlingarna på alla tre adresserna. Eftersom mängderna cannabis som odlats motsvarar drygt 50 kg vid skörd är det uppenbart, menar tingsrätten, att narkotikan odlats i syfte att säljas. 30-åringen döms därför till fängelse i 3 år och 9 månader, följt av utvisning.

Mannen greps i Spanien av lokal polis  den 24 maj efter att ha blivit internationellt efterlyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.