Blodspår i snön på platsen för mordförsöket i Hammarstrand. Det är en del av den tekniska bevisningen som kammaråklagare Jenny Örhn presenterade för tingsrätten under domstolsförhandlingarna som avslutades på onsdagen. Foto: Polisen, SVT

Fängelsestraff yrkas för mordförsöket i Hammarstrand

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkade på fängelsestraff för den 18-åring som misstänks för mordförsök på en man i Hammarstrand i mitten av december. Den man som knivhöggs åsamkades livhotande skador.

Det stod klart när rättegången avslutades på onsdagen.

– Straffvärdet för mordförsök är 10 år, men den tilltalade är bara 18 år så det finns förmildrande omständigheter, säger kammaråklagare Jenny Örhn.

Därför preciserade hon i sitt yrkande inte hur långt den misstänkte 18-åringens fängelsestraff bör bli, om han fälls för mordförsök. Men hon konstaterade att praxis i liknande sammanhang brukar vara 5 års fängelse.

18-åringen nekar till anklagelserna

Den 18-årige mannen själv nekar till anklagelserna om mordförsök. Även om han inte minns allt som hände den aktuella kvällen, så har han inte haft uppsåt att döda någon, sa han under rättegången.

18-åringen berättade för tingsrätten att han visserligen minns att han tagit med sig en kniv när han gick ut från bostaden för att träffa ett par män som ringt och stämt träff med honom utanför på gatan. Han minns att han i samtalet med dem blivit arg. Sedan ska det ha blivit ”svart”. 18-åringen berättade för domstolen att det var först när han åter var tillbaka i sin bostad han återfick minnet. Han hade då en blodig kniv med sig och förstod att någonting hade hänt.

Vittnen på plats såg knivskärningen

Åklagaren presenterade under rättegången en rad tekniska bevis men hörde också en rad vittnen som varit på plats under händelseförloppet den 11 december i Hammarstand. De berättade att de sett 18-åringen utdela två knivhugg mot en man, som åsamkades livshotande skador. Vittnen berättade också att de sett 18-åringen även knivhota en annan man.

Dom i målet faller i början av februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.