Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blir gruvbrytning i Sverige mer mljövänlig? Och kan kommunerna trots sitt veto köras över? Hör vad Peter Åkerhammar vid SGU svarar i videon. Foto: SVT

Därför kan det bli gruvbrytning – även om kommuner säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Fyra kommuner i Jämtlands län har gått samman och säger nej till gruvbrytning i Storsjöbygden. Men trots det – och trots det kommunala vetot – kan det ändå bli ja till utvinning.

Kommuner kan komma att köras över.

Det konstaterar Peter Åkerhammar, utredare vid SGU, Sveriges geologiska undersökning,

EU vill se fler gruvor där så kallade batterimetaller och andra kritiska råvaror kan utvinnas. Det för att bryta beroendet av import från länder utanför EU som till exempel Kina.

Här i Sverige vill regeringen att nya gruvor öppnas för kritiska metaller och mineraler. Inom kort väntas också uranförbudet att hävas.

Jakten på mineralerna

– Jag vill se en våg av gruvor, säger näringsminister Ebba Busch till SVT.

I Jämtlands länet har fyra kommuner enats över partigränserna för att stoppa utvinning av alunskiffer i Storsjöbygden.

Kommunalt nej kan inte stoppa gruva

Det är många kommuner som säger nej till gruvbrytning och i dag finns det kommunala vetot. Men att kommunerna säger nej behöver inte innebära att planerna stoppas.

Det konstaterar Peter Åkerhammar vid SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Idag gäller det kommunala vetot vid en eventuell uranbrytning, däremot gäller vetot inte vid annan gruvbrytning. Och även om uranbrytningsförbudet skulle lyftas och det kommunala vetot kunna användas behöver det inte innebära att kommunerna kan stoppa brytningen.

Många frågar sig också om det verkligen blir mer miljövänligt med gruvbrytning i Sverige.

– Jag skulle vilja påstå att vi bryter mer miljövänligt här, svarar Peter Åkerhammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet