Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är EU-valet ”superviktigt” för den som är engagerad i gruvfrågan. Hör Jenny Persson, företrädare för Jämtlands gruvgrupp, i videon ovan. Foto: Marie Selander, SVT.

Gruvmotståndare: EU-valet ”superviktigt” – för att inte offra naturen för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Motståndarna mot gruvbrytning i Jämtlands län mobiliserar.

Det är inte bara kommunpolitiker som enas över partigränserna, även privatpersoner går samman.

Jämtlands gruvgrupp samlar motståndare från hela länet.

– EU-valet är superviktigt, säger Jenny Persson, företrädare för gruppen.

EU-valet har haft ett lågt valdeltagande. Just nu pågår valkampanjen inför det kommande EU-valet och en fråga som står i fokus är klimatet.

Den gröna omställningen innebär ett ökat behov av kritiska metaller och mineraler och EU har klubbat igenom en lag för att öka självförsörjningen av dem.

EU-val 2024

Frågan är då var gruvorna ska ligga. Där går meningarna isär.

Det finns länsbor som ser positivt på utvinning i Jämtlands län.

Men motståndet mot gruvbrytning tycks större, i synnerhet när det gäller planerna på att bryta alunskiffer i Oviksbygden.

Jämtlands gruvgrupp samlar gruvmotståndare från hela länet. En av dem är Jenny Persson, som bor i Gällö, och som vuxit upp i Oviken. Jenny Persson, är också medlem i Naturskyddsföreningen.

– Var brytningen ska ske är en svår fråga. Men idag går omställningen väldigt fort och är inte grön i ordets rätta bemärkelse, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet