Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför tycker kommunalrådet i Bergs kommun, Therese Kärngard (S) att EU-valet är viktigt med tanke på de aktuella gruvbrytningsplanerna i Oviken. Foto: Marie Selander, SVT.

Kommunerna mot gruvbrytning i Oviken: Viktigt att använda rösträtten i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra kommuner – Berg, Krokom, Åre och Östersund – är enade över partigränserna för att stoppa brytning av kritiska metaller och uran ur alunskiffer i Oviken och Storsjöbygden.

Snart är det EU-val och kommunalråd i Bergs kommun Therese Kärngard hoppas att så många som möjligt ska använda sin rösträtt – inte minst med tanke på gruvbrytningsplanerna.

– EU-valet är viktigt för alla oss som bor här, säger kommunalrådet i Bergs kommun Therese Kärngard (S).

Det ska bli lättare att öppna gruvor inom EU för att bryta kritiska metaller. Det klubbade EU igenom i december. Detta för att EU ska öka självförsörjningen av metaller och mineraler som behövs till exempelvis elbilar och vindkraftverk och annat som hör energiomställningen till.

Upphävt uranförbud väntas

Mycket tyder på att det också snart blir tillåtet att bryta uran i Sverige – igen. Regeringens snabbutredning om uran presenteras inom kort.

Jakten på mineralerna

Här i länet har intresset för gruvbrytning ökat markant – flera olika bolag har beviljats undersökningstillstånd i stora områden inom exempelvis Bergs och Åre kommuner.

Nästa steg för gruvplaner i augusti

Det australiensiska bolaget Aura Energy väntas lämna in en ansökan om bearbetningskoncession för ett område i Oviken i augusti.

Men motståndet mot gruvplanerna är stort. Det finns ingen säker teknik för utvinning ur alunskiffer, vare sig det gäller kritiska metaller eller uran, menar kritikerna. Brytning ur alunskiffer riskerar förorena Storsjön som förser flera kommuner med dricksvatten riskeras, fastslår de.

Hoppas på nya jobb

Samtidigt finns det de som välkomnar planerna. Det kan ge välbehövliga arbetstillfällen, menar exempelvis en företagare SVT träffar. Men företagaren vill inte låta sig intervjuas. Ämnet är känsligt.

Men motståndet tycks betydligt större än välkomnandet av gruvor i bygden.

EU-valet viktigt

Fyra kommuner – Östersund, Åre, Krokom och Berg – har gått samman i sitt motstånd mot gruvbrytningsplanerna i Storsjöbygden.

Snart är det dags för EU-val och resultatet av valet kommer att ha betydelse för den fortsatta utvecklingen på gruvområdet, konstaterar kommunalråd Therese Kärngard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet