Var i Sverige kan det brytas mineral? Utforska med hjälp av SVT:s grafik – från norr till söder. Foto: Per Larsson / TT, SVT Grafik

Kartläggning: 950 platser där det kan brytas mineral

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har kartlagt 950 områden i Sverige där svenska och utländska företag – och en del privatpersoner – har tillstånd att undersöka eller bryta fyndigheter. Hur ser det ut i din kommun?

I kartan kan du själv utforska var i Sverige tillstånden har utfärdats. Du får information om plats, vilken typ av mineral man har sökt tillstånd för och kan se vem som fått tillståndet.

Undersökningstillstånd och bearbetningskoncession

Ett undersökningstillstånd enligt minerallagen ger ensamrätt (även i förhållande till markägaren) att kartlägga geologin inom det aktuella området med syfte att ta reda på om det finns en fyndighet, hur den i så fall är beskaffad, dess storlek och eventuella brytvärdhet.

Ett undersökningstillstånd ger också företräde till en bearbetningskoncession av den eventuella fyndigheten.

Det är viktigt att observera att ett undersökningstillstånd, sitt namn till trots, inte ger någon rätt att direkt påbörja undersökningsarbete. För att bedriva undersökningsarbete krävs en arbetsplan.

Det är bergmästaren som utfärdar undersökningstillstånd, det vill säga tillstånd för prospektering. Detta regleras i minerallagen. Minerallagen reglerar också vem som ska ha ensamrätt till undersökning och företrädesrätt till utvinning.

För att få bryta en fyndighet krävs att bergmästaren utfärdar ett tillstånd som kallas bearbetningskoncession. Även detta regleras i minerallagen. Därutöver krävs också tillstånd enligt 9 och 11 kapitlet miljöbalken. Ett sådant tillstånd meddelas av mark- och miljödomstolen. Även andra tillstånd kan komma att aktualiseras beroende på fyndighetens omgivning.

Källa: SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.