Att göra ett så kallat PCR-test är en erfarenhet många länsbor delar. Men nu kommer allt färre att testas. Foto: Johan Nilsson, TT

Färdigtestat vid förkylningssymptom för de flesta i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

När många av restriktionerna till följd av coronapandemin upphör, förändras också möjligheterna för att göra PCR-test i regionens regi.

Testa, testa, testa och smittspåra när det varit möjligt har varit mantrat inom Region Jämtland Härjedalen under pandemin. Men det blir det ändring på när de flesta restriktioner i samhället försvinner på onsdag 9 februari.

– Fram till 9 februari är det som vanligt, sedan kommer det inte alls att vara samma breda provtagning, säger Sara Nilsson, kommunikationschef på Region Jämtland Härjedalen.

I och med att covid-19 numera betraktas på ett annat sätt kommer inte allmänhet med förkylningssymtom att göra så kallade PCR-tester som lämnas in och analyseras i laboratorium på samma sätt som nu.

– De som kommer att testas är människor som har medicinska riskfaktorer och personal inom vård och omsorg, säger Sara Nilsson. 

PCR-tester för vissa grupper

Enligt Sara Nilsson kommer det att finnas kvar PCR-testning via vissa apotek och genom de testlådor som satts upp.

– Men det kommer att bli annorlunda vilka som ska nyttja tjänsterna.

Ännu är det mycket som är oklart med hur testningen ska organiseras efter 9 februari.

– Det är inte helt klarlagt, säger Sara Nilsson, Region Jämtland Härjedalen. Men den allmänna testningen kommer att upphöra.

Tre tester för covidviruset

PCR:

Rekommenderas i första hand av FHM. Undersöker om det finns arvsmassa från virus. Tas av vårdpersonal eller genom självprovtagning hemma. Analyseras sedan i ett labb. Svaret kommer inom några dagar och testresultatet är väldigt tillförlitligt. 

Är godkänt för inresa i Sverige

Antigen (även kallat snabbtest) :

Tas av vårdpersonal eller genom självprovtagning där testet skickas iväg för analys. 

Undersöker om det finns proteiner från viruset i testet. Ger snabbt svar, ofta inom 30 minuter. Dock mindre känsliga än PCR-tester, kan inte utesluta covid-19. 

Används som komplement till PCR-tester. Till exempel för att testa patienter med misstänkt covid-19 inom primärvården och akutsjukvården och screening av patienter som söker sjukvård av annan orsak än covid-19 eller av symtomfri personal på arbetsplatser. 

Kan dock inte, trots negativt provsvar, utesluta att personen har covid-19.

Är godkänt för inresa till Sverige. 

Självtest:

Är ett antigentest som görs helt och hållet i hemmet. 

Även analysen görs hemma, och resultatet syns inom kort. 

Används inte för att utesluta covid-19 eller vid smittspårning, då ett negativt test inte är en säker indikation på att personen är smittfri.

Testresultatet rapporteras inte in till hälso- och sjukvården. Den som får ett positivt självtest måste stanna hemma och boka ett PCR-test, det för att den ska komma med i statistiken.

Är inte giltigt för inresa i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.