Årets resultat visar en minskning av beståndet av dalripa i Jämtlands län. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Färre ripor i Jämtlands län efter årets inventering – förväntad nedgång

Publicerad

Varje år inventeras riporna i Jämtlands län och årets resultat visar en minskning av beståndet av dalripa. Men det är en väntad nedgång, enligt länsstyrelsen.

1996 började man inventera ripor och under 2018 noterades det högsta antalet dalripor sedan inventeringsstarten, men i år visar den på en nedgång. Populationen av ripa varierar naturligt och därför det inte oväntat att den gått ned. Länsstyrelsen bedömer därför att man inte behöver göra några ytterligare restriktioner kring småviltsjakten.

I nuläget finns en så kallad bag-limit vilket innebär en begränsning av hur många fåglar som får fällas av vissa arter per dag.

I videon: Följ med på premiären för årets ripjakt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
August, Oscar och Helge Larsen ute på ripjakt i Offerdalsfjällen med Martin och Maria Stenhammar. Hunden är elvaårige bretonen Gaia. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.