Som med så mycket annat är det uppvärmningen av jorden som gör att fästingarna lyckats etablera sig på våra breddgrader.
– Framför allt är det de varma vintrarna som ligger bakom utvecklingen. Tidigare har de inte kunnat övervintra i Norrland men det kan de nu, säger länsveterinären Maria Lundvall.
Det har på senare år spritts flera olika arter av fästingar i landet. Men i Jämtland har vi än så länge bara den art som sedan länge funnits i södra Sverige.
En majoritet av fästingarna hittas på hundar
Fästingar lever i djupt gräs och i sly. I andra markområden är de helt hjälplösa, de är blinda och rör sig nästan inte alls.
– De har tagit sig hit genom att sätta sig på ett värddjur, oftast rådjur, förklarar Maria Lundvall.
Av de fästingar som hittats i länet har en överväldigande majoritet suttit på hundar.
”I princip är det bara att rycka bort dom”
Både på sina husdjur och sig själv är det viktigt att ta bort fästingarna.
– Det har pratats mycket om hur det bäst går till. Om de inte hunnit bita sig fast är det bara att vifta bort dem. Vissa förordar att man vrider loss dem, men i princip är det bara att rycka bort dem, säger Maria Lundvall.
Fästingar
Fästingarna tillhör klassen spindeldjur. De omfattar 900 beskrivna arter inom tre familjer. De finns över hela världen, rikligast i tropikerna. I Sverige har hittills 20 arter påträffats.
De flesta fästingar genomgår tre stadier: larv, nymf och vuxen. Larver och nymfer behöver suga blod för att kunna utvecklas till nästa stadium. De vuxna honorna måste ha en blodmåltid för att kunna lägga ägg. Däremot behöver inte de vuxna hannarna blod.
Vid fästingbett kan sjukdomar överföras, exempelvis TBE, borrelia och fästingfeber. TBE är en virussjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan och på hjärnhinnorna. I varmare länder kan fästingarna överföra fläcktyfus.
Källa: 1177.se och NE