Äntligen fiber i Sörviken och Görvik

Uppdaterad
Publicerad

Först skulle inte några byar längs vägen få ansluta sig till Teliasoneras fiberkabel, men i veckan började man gräva i Sörviken och en av eldsjälarna Eivor är otroligt lättad.

SVT har tidigare berättat om hur byarna Sörviken och Görvik i Strömsunds kommun kämpat för att få ansluta sig till den 125 mil långa fiberkabeln som Teliasonera just nu drar från Örebro och Luleå.

En glädjens dag

Till en början sa Teliasonera och dotterbolaget Skanova blankt nej till de byar längst vägen som ville ansluta sig till kabeln. Men efter mycket påtryckningar från fiberföreringar i Sörviken och Görvik så ändrade man på sitt beslut och det var en glädjens och lättnadens dag då grävningen för fiber satte igång.

Bredbandsutbyggnaden i Strömsund

Eivor började tillsammans med många andra jobba för att få fiber i byn redan år 2010 då man tog bort de fasta kopparnätet. Fiberföreningarna i Sörviken och Görvik har nu kämpat för att få samarbeta tillsammans med Skanova i över ett år. Totalt sett har flera personer i föreningen tillsammans lagt ner över 10 000 arbetstimmar.

– Det här borde vara en självklarhet, vi bybor borde ju inte behöva jobba så här utan kommunerna skulle sköta det här överlag och med en satsning tillsammans med staten naturligtvis. Eftersom de är en regeringsfråga att alla ska ha bredband år 2020 så borde det vara en självklarhet, säger Eivor Frestadius i fiberföreningen Sörviken/Görvik.

Både Sörviken och Görviken kommer ansluta sig till Skanovas fiberledning och arbetet förväntas vara färdigt i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bredbandsutbyggnaden i Strömsund

Mer i ämnet