Enträgen kamp är över

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen var det officiell invigning av fibernätet i Sörviken och Görvik, Strömsunds kommun. Byarna har kämpat länge för att få ansluta sig till Skanovas fiberkabel som går genom byarna.

Det började med att det fasta kopparnätet plockades bort 2010. Invånarna i Sörviken och Görvik hänvisades då till mobiltelefoni, men täckningen var dålig. När sedan vindkraftsparker började byggas i området blev mobiltelefontäckningen ännu sämre. Kapaciteten räckte inte till.

Byborna började då arbeta för en fiberlösning. 2014 började Telia Soneras dotterbolag Skanova att bygga en kraftfull fiberledning genom Norrlands inland. Byborna hoppades då få ansluta sig till den, men Skanova sa nej.

Bredbandsutbyggnaden i Strömsund
Gertrud Olsson är ordförande i förenade fiberbyar.

– Men vi nöjde oss inte med ett nej, säger Gertrud Olsson som är ordförande i förenade fiberbyar.

Lättnad och glädje

Och sommaren 2016 började det ändå grävas för fiber i byarna. Byarna skulle få ansluta sig till Backbone North.

– Det känns helt fantastiskt, säger Eivor Frestadius som är en av alla bybor som kämpat för att få fiber till byarna.

Byborna har lagt ner åtskilliga ideella timmar på att ro detta i land.

– jag tror det är viktigt att också visa att vi som bor i byarna vi kan kämpa men man måste gå ihop och man måste göra det tillsammans. Man måste jobba mot ett gemensamt mål, gör man det går allt, säger Eivor Frestadius.

Eivor Frestadius är en av dem som lagt ner åtskilliga timmar på att få fiber till byarna.

Under lördagen skedde så den högtidliga invigningen när bandet klipptes vid nodhuset i Sörviken. Bybor hade gått man ur huse för att vara med när Gertrud Olsson med flera klippte ett symboliskt band. Sedan bar det av till Görvik där det bullades upp med smörgåstårta och annat gott.

– Det är jätteskönt att vi äntligen fått fiber, säger Linnea Olsson som är en av de yngre byborna.

– Nu går allt fortare, säger hon.

Byborna hoppas nu att ett snabbt bredband ska göra området mera attraktiv och att det även ska bidra till ökad inflyttning.

– Alla behöver ju bredband i dag, från att betala räkningar till att sköta sitt företag. Det är självklart att vi ska ha det likaväl som i städerna, säger Gertrud Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bredbandsutbyggnaden i Strömsund

Mer i ämnet