”Personalavhopp är sådant som inte inte går att styra över” säger, Tony Åkerström, vd för Zpyke AB (bilden är tagen i ett annat sammanhang). Foto: SVT Arkiv

Fiberleverantören om uppsagda avtalet med Strömsunds kommun: ”Jättetråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Strömsunds kommun häver fiberavtalet efter att Zpyke AB inte klarat deadline för fiberpojektet i Rossön. Personalbrist och dålig ekonomi är enligt Zpykes vd Tony Åkerström orsaken till att de inte klarat tidsramen.

– Det känns både tufft och jättetråkigt att vi har hamnat i det här, säger han.

Dealen var att Zpyke skulle färdigställa en fiberutbyggnad till över 100 tomter i Rossön vid årsskiftet 2021/2022. Efter fördröjning gav Strömsunds kommun dem en andra chans att verkställa projektet till oktober 2022.

Efter ytterligare förseningar valde sedan kommunen att säga upp avtalet i augusti.

Fiberutbyggnaden i Rossön

– Vi har haft stora problem med underentreprenader. Vi har fört långa dialoger med kommunen och kom fram till ett tillsäggsavtal. Efter det har vi köpt material och satsat jätteresurser för att göra klart det här – men då säger kommunen upp avtalet, säger Tony Åkerström, vd för Zpyke AB.

Personalavhopp och ekonomiproblem

Enligt Åkerström drabbades företaget av personalavhopp och dålig ekonomi – vilket var skäl till fördröjningen. Däremot var han optimistisk till att de skulle klara projeketet.

– Redan från början var det gott om tid för att vi skulle klara av det här. Men personalavhopp är sådant som inte inte går att styra över. Det känns både tufft och jättetråkigt och vi jobbar på att betala de leverantörsskulder vi har.

Saknade kontrakt

I uppsägningsavtalet från kommunen står det bland annat att Zpyke saknade kontrakt med sin underleverantör, något som kommunen ansåg vara en avtalsbrott.

– Det stämmer att det inte fanns något annat än en avsiktsförklaring och inte ett skriftligt avtal, säger Tony Åkerström.

Hade ni kunnat göra något annorlunda? 

– Självklart, med facit i hand går det att göra om och göra rätt. Bolaget i sig är väldigt nystartat och färskt och vi sitter inte på några skattkistor.

Kommer ni betala vite till kommunen på 80 000 kronor? 

– Ja, det är en utskriven faktura och det gäller även i grundavtalet, säger Tony Åkerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiberutbyggnaden i Rossön

Mer i ämnet