Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi såg ingen annan utväg” säger kommunalrådet Morgan Olofsson (S) om avtalsuppsägningen. Foto: SVT

Strömsunds kommun säger upp fiberavtal i Rossön

Publicerad

Strömsunds kommun häver det fiberavtal som tecknades med Zpyke AB angående fiberutbyggnad i Rossön. Anledningen är att leverantören inte fullföljt arbetet – trots flera chanser.

I mars 2021 tecknade kommunen ett avtal med en leverantör om fiberutbyggnad i Rossön. I avtalet skulle över 100 bostäder få fiber nedgrävt och installerat och klart till årsskiftet 2021/2022.

Leverantören Zpyke AB påbörjade grävningen men klarade inte att få klart arbetet till deadline. I juni 2022 gav kommunen dem en andra chans att färdigställa projektet till oktober, med ett tilläggsavtal. Trots det insåg kommunen att det inte skulle funka.

– Vi bestämde att vi var tvungna att häva avtalet då vi inte såg någon möjlig väg framåt. Vi ska kolla på en ny lösning för att få till utbyggnaden, säger Morgan Olofsson (S), kommunalråd.

Får betala vite

I uppsägningsavtalet skriver Strömsunds kommun:

”Skälen för hävningen är sammanfattningsvis att entreprenaden inte fortskrider såsom överenskommits.” 

Det står även att kommunen fått kännedom att det inte funnits något avtal mellan Zpyke och dess underleverantör, något som kommunen anser är ett avtalsbrott.

Zpyke ska nu betala vite på drygt 80 000 kronor till kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer