Enligt lex Maria-anmälan har patienten under närmare två månader med höga insulindoser riskerat att få en livsfarlig eller dödlig insulinchock. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fick felaktigt höjd insulindos – riskerade få dödlig insulinchock

Uppdaterad
Publicerad

En diabetiker fick felaktigt höjda insulindoser på en hälsocentral i Härjedalens kommun och riskerade därmed att få en dödlig insulinchock. Det framgår av en lex Maria-anmälan.

Patienten hade övergått från tablettbehandling till insulinbehandling och fick under flera månader ökade doser eftersom det inte syntes någon effekt på blodsockret.

Ingen bedömning gjordes

I anmälan står att det inte gjordes någon bedömning om varför den ökade dosen inte gav någon effekt, trots att patienten hade upprepade kontakter med vården.

Kom in akut till sjukhuset

Tre månader efter att behandlingen satts in kom patienten in akut till sjukhuset och det kom då fram att patienten inte hade någon kunskap om hur insulinet skulle ges.

Enligt anmälan har patienten under närmare två månader med höga insulindoser riskerat att få en livsfarlig eller dödlig insulinchock.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer