Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken milersättning behöver fjällräddarna ha? Hör vad Rickard Svedjesten, ordförande för svenska fjällräddares riksorganisation, säger i klippet. Foto: SVT/ Fredrik Eliasson

Fjällräddare förlorar pengar på att rycka ut – flera överväger att sluta

Uppdaterad
Publicerad

Just nu kostar det pengar för en svensk fjällräddare att åka ut på uppdrag. Milersättningen räcker inte för att täcka dagens kostnader för bränsle och flera fjällräddare är tveksamma om de har råd att fortsätta sitt uppdrag, enligt Rickard Svedjesten, ordförande för svenska fjällräddares riksorganisation.

Svenska fjällräddare förlorar just nu pengar när de rycker ut. En fjällräddare håller med bland annat egen bil, släpvagn och skoter. Avtalet för milersättning sattes år 2008 till runt 24 kronor inklusive vissa tillägg, med dagens bränslepriser* har en del fjällräddare övervägt att avsluta sitt uppdrag om inte milersättningen höjs.

– Min största farhåga är att fjällräddarna börjar säga upp sitt uppdrag som fjällräddare på grund av att man inte har råd, säger Rickard Svedjesten, ordförande för svenska fjällräddares riksorganisation.

”Måste fatta beslut innan påsken”

Polisen, vilken fjälldräddningen jobbar på uppdrag för, hänvisar till regering och riksdag när frågan om att höja milersättningen tas upp, enligt Rickard Svedjesten. Nu vill han att beslut om höjning ska komma snabbt.

– Regeringen och riksdag måste fatta ett beslut innan påsken, säger han.

*När artikeln skrevs 12.03.22 kostade diesel för personbil ca 24,7 kr/l enligt Circle K:s och OKQ8:s hemsidor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.