Fjällräddningsinsatsen i Funäsfjällen genomfördes under mycket hårda förhållanden med hårda vindar, dimma och kraftigt regn. – Det tog tid att hitta de nödställda på fjället för det var på gränsen för att det skulle gå att flyga, säger insatsledare Hilke Chaudron. Foto: Privat

Mycket svåra förhållanden under den stora fjällräddningen i Funäsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Det var under mycket svåra förhållanden som fjällräddningen på onsdagen undsatte 22 personer i Funäsfjällen. Förutom vindar på mer än 35 meter per sekund, rådde dimma och kraftigt regn.

– Det var på gränsen för att man skulle kunna flyga och det är vansinne att befinna sig på kalfjället när det är så hårt väder, säger insatsledare Hilke Chaudron.

När larmet om att 17 ungdomar och fem vuxna behövde hjälp att ta sig ner från Hokenfjället, norr om Ramundberget, i Funäsfjällen, rådde det mycket hårt väder. Fjällräddningen räknade med att det kunde behövas både en helikopter och fyrhjulingar för att kunna rädda de nödställda.

– Vi försökte först flyga med en mellanstor helikopter, men det gick inte. Det var för hårt väder så den kunde inte lyfta ordentligt utan fick nödlanda, säger Hilke Chaudron, vid fjällräddningen som ledde insatsen.

Svårt att hitta de nödställda

Istället fick man anlita en större helikopter. Men det var inte bara mycket hårda vindar. Det var också kraftigt regn och dimma. Sikten var mycket dålig och det tog tid att hitta de nödställda.

– De hade tillbringat natten på fjället och var kalla och sjöblöta, men ingen var skadad. Vi flög dem tillbaka till från fjället fyra och fyra åt gången, säger Hilke Chaudron.

”Blåste mer än 35 meter per sekund”

Fjällbesökarna – en gymnasieklass från Stockholmsområdet – som räddades hade visserligen bra tält, men i det hårda vädret så hade ändå allt blivit blött. Från fjällräddningens sida vill man uppmana folk att verkligen hålla koll på vädret under sin fjällvistelse.

– När det blåser 20 meter per sekund ska man inte vara på kalfjället. Nu blåste det mer än 35 meter per sekund. Det är vansinne, säger insatsledare Hilke Chaudron.

Sedan kan alla göra missbedömningar, konstaterar han, men väderprognoser finns att följa och det är viktigt att göra det och även att ta väderomslagen i fjällen på allvar.

– När man ser att det är dåligt väder på väg in, så ska man ta sig ner från kalfjället till skogen eller söka skydd i ett vindskydd, en fjällstuga eller fjällstation, säger insatsledare Hilke Chaudron.

”På gränsen för att kunna flyga”

Det är första gången han varit med om att rädda så många som 22 personer vid ett och samma tillfälle.

Det var med livet som insats som fjällräddningen genomfördes, konstaterar han.

– Det var verkligen på gränsen för att man skulle kunna flyga. Jag funderade ibland på om vi skulle kunna ta oss tillbaka.

Men allt gick till slut bra.

– Piloten och fjällräddningen gjorde en fantastisk insats, säger Hilke Chaudron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.