De nödställda flögs ner från fjället. Totalt blev det sex turer upp för att rädda personerna. Foto: Stefan Larsson/Stom heliworks

Stor fjällräddningsinsats i Funäsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräddningen har kallats ut för att undsätta sjutton ungdomar och fem vuxna som hamnat i hårt väder med regn och blåst på fjället Hoken, norr om Skarsfjället i Härjedalen.

– Fjällräddningen jobbar på plats nu och håller på att flyga ner personerna från fjället. Ingen är skadad, säger Åsa Mjörndal vid 11-tiden.

Gruppen tältade vid fjället Hoken, norr om Skarsfjället och sydväst om Helags, när vädret slog om och blev så pass hårt att hjälp behövdes för att gruppen skulle kunna ta sig ner från fjället.

17 ungdomar och fem vuxna ska undsättas. Foto: Google earth/SVT Grafik

Samtliga räddade

Strax innan klockan 12 meddelar polisen att samtliga 22 personer har flugits ner från fjället. Ingen av personerna är vare sig skadad eller nedkyld.

På tisdagkväll och under natten mot onsdag blåste det vid Helags mellan 30 och 40 meter per sekund i byvindarna. Det visade vindmätaren vid Helags. Det betecknas som orkanstyrka vid 32,7 meter per sekund.

Hårda vindar

Det råder för närvarande en klass 1-varning för hårt väder i Härjedalsfjällen med nordvästlig vind på mellan 16 och 20 meter per sekund i kombination med regn. Detta innebär bland annat svårigheter att förflytta sig, enligt SMHI.

Även i Jämtlandsfjällen har det varit mycket hårt väder det senaste dygnet, med högsta byvind på 30,8 meter per sekund vid Blåhammaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.