Fler obemannade teststationer för covid-19 sätts upp i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

I Duved, Vemdalsskalet och Funäsdalen har det sedan en tid tillbaka funnits obemannade teststationer för covid-19, där man själv hämtar och lämnar sitt prov. Men från och med idag, måndag, så finns samma möjlighet även vid hälsocentralerna på Frösön och i Brunflo.

Tanken med de obemannade teststationerna är ett enklare och mer tillgängligt sätt att kunna testa sig för covid-19 – eftersom man inte behöver boka tid i förväg.

– Det ger ökad tillgänglighet, men också ökad flexibilitet. Om behovet av provtagning plötsligt ökar kraftig så behöver vi ju bara hinna med att fylla på lådan, svårare är det inte. Medborgarna tar ju provet och sköter registreringen på 1177 själva, säger Jan Näsvall, samordnare för covid-frågor i Region Jämtland Härjedalen.

Coronaviruset i Jämtlands län

Sparar pengar

Under vintern och våren kommer regionen fortsätta sätta upp testlådor vid alla hälsocentraler i Jämtland och Härjedalen. Det ger dels fler platser i länet där man kan testa sig, men sparar också pengar eftersom man då kan ta bort de bemannade taxibilar som idag används som teststationer, säger Jan Näsvall.

– Målet är en låda på varje hälsocentral, förutom på de orter där det finns flera hälsocentraler. I Östersund till exempel kanske det handlar om en centralt och ytterligare någon i ytterområden.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet