Fler bolag hoppas nu få bygga 220 meter höga vindkraftverk på gränsen mellan Jämtlands och Västernorrlands län.

Fler vill bygga högre verk

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Statkraft och SCA nu fått klartecken till att bygga landets högsta vindkraftverk – 220 meter höga – hoppas nu andra vindkraftsbolag att det ska öppna vägen även för dem att bygga högre.

Det är bolaget Eolus Vind AB, med säte i Hässleholm, som nu vänder sig till länsstyrelsen med en ansökan om att också få bygga 220 meter höga vindsnurror i Västvattnet i Sollefteå kommun. Väster om Västvattnet ligger idag Skandinaviens största vindpark, Björkhöjden, med 90 verk och Ögonfägnaden. med 33 verk. Parkerna invigdes i somras. De ligger väster om Ramsele – och inom Strömsunds, Sollefteå och Ragunda kommuner. Bakom parkerna står Statkraft SCA Vind AB, SSVAB.

Men SSVAB kommer nu att bygga fler och högre verk i närheten. Nyligen gav nämligen miljöprövningsdelegationen SSVAB tillstånd att bygga 220 meter höga vindkraftsverk. dels Bodhögarna (88 verk) och dels Björkvattnet (30-tal verk). Vindpakerna ligger nära byarna Fullsjön, Sörviken och Borgvattnet. Skälet till att bolaget nu vill bygga högre verk är ökad effektivitet. Ett högre verk genererar mer el.

Nu ansöker alltså även bolaget Eolus Vind om ett liknande tilltånd att bygga 220 meter höga vindkraftverk. Sedan tidigare har Eolus tillstånd att bygga 170 meter höga verk i Västvattnet, men man har ännu inte satt igång byggandet av några verk. I sin ansökan anger även Eolus ökad effektivitet som skäl till att bygga högre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SSVAB

Mer i ämnet