Två döda kor på en bondgård som fotograferats under Länsstyrelsens inspektion. Foto: Länsstyrelsen i Jämtlands län

Flera döda kor upptäckta på lantbruk i Jämtland – 150 000 i böter

Uppdaterad
Publicerad

Flera döda djur påträffades av länsstyrelsen på en mindre gård i Jämtlands län. De har legat döda i sin avföring och efter länsstyrelsens besök tvingades ytterligare djur avlivas.

Bonden som är en äldre man, ska ha varit berusad och därför inte kunnat närvara under hela tiden då länsstyrelsen var på plats för att inspektera gården. Nu åläggs han att betala 150 000 kronor i företagsbot för vanvården av djuren på hans gård.

I polisens förundersökning syns bilder på ett flertal kor som ligger döda, både i bås inomhus och ute på en åker, en kalv låg längs en körväg.

Får behålla hund

I rapporten från länsstyrelsens inspektion står att flera kor hade förväxta klövar och kala fläckar i pälsen. Delar av fodret ska ha varit fruset. Totalt på gården fanns runt 50 levande djur när länsstyrelsen var där.

Efter inspektionen fick mannen avveckla gården och belades med förbud att bedriva djurhållning. Däremot fick han behålla sin hund, som bedömdes ha god hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.