Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tycker att det är en ganska saftig kostnad för den summa pengar som det totalt sett handlar om, 38 miljoner”, säger Andreas Mattisson, avdelningschef på Jordbruksverket. Hör honom om varför myndigheten anser att Sverige inte ska ansöka om skolfruktstödet från EU. Foto: SVT

Jordbruksverket vill inte se miljoner till skolfrukt i Sverige: ”Kostar för mycket”

Uppdaterad
Publicerad

I våras fick Jordbruksverket i uppdrag av regeringen att utreda om Sverige skulle ansöka om EU:s stöd, för mer frukt och grönt till skolor. Myndigheten har nu kommit fram till att man inte anser det värt att ta del av stödet på 38 miljoner kronor – eftersom det skulle innebära merkostnader för staten.

Höga matpriser får föräldrar att lägga allt mer pengar på att skicka med barnen frukt till skolan. I våras rapporterade SVT Nyheter Väst om åttabarnsmamman Jozefphina som köper hundratals frukter till sina barn varje månad.

Efter kritik från bland annat Cancerfonden valde regeringen att ge i uppdrag till Jordbruksverket att utreda om Sverige borde ta del av sina tilldelade 38 miljoner kronor i EU-stöd för just skolfrukt. Ett halvår senare är nu utredningen klar.

För dyrt att hantera

– Det är ett stöd som kräver en väldigt tung administration, och vi menar att det borde finnas mer kostnadseffektivare sätt att erbjuda frukt i skolan, säger Andreas Mattisson, avdelningschef på Jordbruksverket.

Enligt myndigheten beräknas det att kosta Sverige 4,5 miljoner kronor årligen för att hantera skolfruktstödet i form av handläggning och kontroll, och en införandekostnad på fem miljoner kronor.

– Vi tycker att det kostar för mycket för att hantera det här stödet i förhållande till vad man får ut av det, säger Andreas Mattisson.

LRF riktar kritik mot utredningen

En av de personer på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) som drivit frågan om att Sverige ska ansöka om skolfruktstödet är Marcus Söderlind, ordförande för LRF Trädgård.

– Jag tycker att det är märkligt vad som gör att det kostar mer i Sverige än något annat EU-land. Tycker man att det är för lite pengar finns det medel för att kompensera upp stödet, säger Marcus Söderlind.

Jordbruksverket har nu lämnat in sin utredning till regeringen och härnäst väntas ett beslut tas i frågan.

SVT Nyheter Väst har sökt landsbygdsminister Peter Kullgren för en kommentar.

Det enda medlemsland i EU som inte har ansökt om stödet är Sverige.

FAKTA: OM EU:s skolfruktstöd

Ett program från EU som erbjuder ekonomisk ersättning till skolor som delar ut och undervisar om frukt och grönsaker under skoltid. I nuläget delar EU ut närmare 1,5 miljarder kronor årligen till skolor runt om i Europa i fruktstöd.

Det enda medlemsland i EU som inte har ansökt om stödet är Sverige. För Sveriges del finns en preliminär budget på 38 miljoner kronor årligen att ansöka om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.