Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör folkhälsostrategen Elin Ramfalk på Cancerfonden om vad de tycker om att Sverige inte är med i EU:s skolfruktstöd i klippet ovan. Foto: SVT

Sverige missar EU-miljoner för frukt i skolan

Uppdaterad
Publicerad

I takt med de stigande matpriserna får föräldrar lägga allt mer pengar på att skicka med barnen frukt till skolan. Det upplever flera föräldrar i Ulricehamn som ett tvång. Nu visar det sig att det skulle finns pengar att få – som Sverige missar.

Trots att skollagen säger att skolan ska vara avgiftsfri upplever föräldrar i Ulricehamn att frukten inte är frivillig, utan upplever det som ett tvång att frukten ska skickas med till barnen under skoldagarna.

– Att lägga det ansvaret på föräldrar med olika typer av förutsättningar skapar inte samma förutsättningar för alla barn i Sverige, säger Elin Ramfalk, folkhälsostrateg på Cancerfonden.

Inom EU finns ett program som erbjuder ekonomisk ersättning till skolor som delar ut och undervisar om frukt och grönsaker under skoltid. I nuläget delar EU ut närmare 1,5 miljarder kronor årligen till skolor runt om i Europa i fruktstöd.

”Oroande trender”

Sverige har tilldelats närmare 35 miljoner kronor i en preliminär budget. Pengar som Sverige missar att ta del av, då man som enda medlemsland i EU har valt inte att ansöka om stödet.

– Det är väldigt märkligt att Sverige valt att inte använda det, med tanke på den låga konsumtionen av frukt vi har.

Enligt Elin Ramfalk ser man på Cancerfonden risker med ett för lågt intag av frukt och en dålig kosthållning för barn.

– Vi ser oroande trender, och vet om att matvanorna bland barn är väldigt dåliga. Det är flera barn som växer upp med en ökad risk för sjukdom och ohälsa om inte bra vanor sätts tidigt i livet.

För mycket administration

Skolministern Lotta Edholm (L) anser sig inte äga frågan och lämnar bara en skriftlig kommentar till SVT att det är ”kommunen eller huvudmannens ansvar att se till att barnen i skolan får i sig den mat de behöver”. För att sedan hänvisa till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Departementet svarar att frågan om att gå med i EU:s skolfruktstöd prövades för några år sedan.

– Då valde man att inte gå med då administrationen i förhållande till den begränsade budgeten bedömdes som alltför omfattande, skriver departementet i ett uttalande via mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.