• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolinspektionens Frida Eek menar att skolorna ska vara försiktiga med att be om frukt. Foto: SVT/Sofia Netskar

Skolor ber föräldrar om frukt – kan bryta mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Skolor får inte kräva av föräldrarna att skicka med en frukt till sina barn varje skoldag. enligt skollagen. Det är inte heller lagligt att förvänta sig, eller uppmana till detta regelbundet enligt Skolinspektionen.

Enligt skollagen ska skolan vara avgiftsfri med undantag för ”enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad”. Skolinspektionen har ingen pågående granskning om att föräldrar uppmanas att ta med en, eller flera, frukter till skolan varje dag.

Tidigare granskningar

Men tidigare granskningar visar att skolan ska vara försiktiga med att upprepade gånger be föräldrar om frukt. I ett beslut från 2016 krävde man att en skola i Bromölla omedelbart såg till att medhavd frukt inte upplevdes som ett tvång utan just frivilligt.

Kan bryta mot lagen

– Om man har det som ett krav eller en väldigt tydlig förväntan på föräldrarna att skicka med frukt, så börjar man närma sig det som inte är en tillåten avgift. För då blir det ganska stora kostnader till slut, säger enhetschefen på Skolinspektionen i Göteborg Frida Eek. 

Kan det då bryta mot skollagen?

– Ja, det kan det göra, säger Frida Eek.

Kontakta kommunen – eller ägaren av skolan

Frida Eeks råd till föräldrar som förväntas ta med frukt varje dag till barnen är att i första hand ta kontakt med lärarna på skolan och sedan rektorn. Får de inte gehör kan föräldrar kontakta huvudmannen, alltså kommunen eller ägaren av en fristående skola. I sista hand kan man anmäla till Skolinspektionen.

Varför anser Skolinspektionen att det är problematiskt för en skola att be föräldrar ta med frukt till skolan? Se i klippet ovan.

Skolverket om undantag från avgiftsfri skola

Trots att utbildningen ska vara avgiftsfri får det förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna. Det kan till exempel vara en färdbiljett för resa med kollektivtrafik eller en entréavgift till ett museum. Även små belopp kan dock strida mot avgiftsfriheten i skolan om de återkommer vid upprepade tillfällen.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.