Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Embla Nilssons föräldrar uppfattar det inte helt frivilligt att skicka med barnen frukt till skolan. Foto: SVT/Sofia Netskar

Föräldrar upplever inte frukten som frivillig: ”Vill inte att barnen känner sig utpekade”

Uppdaterad
Publicerad

På Hössna skola i Ulricehamn har man på grund av det ansträngda ekonomiska läget i Sverige valt att bjuda alla elever på fika på friluftsdagen, istället för att uppmana föräldrarna att ta med. Däremot känner föräldrarna att det ändå finns en förväntan på att eleverna tar med frukt.

Fyrabarnsfamiljen Nilsson äter tidig frukost i sitt hus i Strängsereds Holmö i Ulricehamn, tre frukter packas varsamt ner i varsin platslåda och förs ner i skolbarnens ryggsäckar.

– Även om det på pappret är frivilligt så känns det inte så. Man vill ju inte att barnen ska behöva sticka ut, säger mamma Camilla Nilsson.

Diskuterats bland föräldrar

Camilla och Fabian Nilsson säger att frågan diskuterats bland föräldrar på skolan och menar att det finns en risk att de med sämre ekonomi inte vågar välja bort frukt. De anser också att de känner en förväntan på att föräldrarna ska skicka med frukt med sina barn.

Gratis friluftsdag

Rektorn på barnens skola Ingela Alkanius har jobbat i över 20 år i skolor. Det var hon som beslutade att alla barn skulle få gratis fika på friluftsdagen i år eftersom det ekonomiska läget är svagt i Sverige och det är svårt att få en överblick över vilka familjer som har en ansträngd ekonomi.

Menar att det är tillåtet med frukt

Hon anser dock att frukt i skolan ska ses som helt frivilligt, och att skolan egentligen menar att det inte är förbjudet att skicka med frukt.

Följ med hem till fyrbarnfamiljen Nilsson morgonförberedelser i klippet ovan – där rektorn får också svara på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.