Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jozefphina Westlund har fem skolbarn och handlar över hundra frukter i månaden. Foto: SVT/George Adam

Åttabarnsmamman köper över 100 skolfrukter i månaden – trots avgiftsfri skola

Uppdaterad
Publicerad

Åttabarnsmamman Jozefphina Westlund i Dalum i Ulricehamn köper hundratals frukter varje månad till sina fem skolbarn. Hon känner inte att det finns alternativ att använda sig av ”frivilligheten” och välja bort frukt till sina barn i skolan.

Vi följer med Jozefphina Westlund till affären där frukt fyller nästan hela hennes korg. Fem av hennes åtta barn går i skolan och ska ha med en, eller två, frukter per dag till skolan.

– Det känns som att jag bara köper frukt hela tiden, säger hon.

Känner inte att det är frivilligt

Jozefphina är väl medveten om att det är frivilligt att skicka med frukt, men upplever det inte som frivilligt. När skolan använder ord som ”då äter de sin frukt”, eller kommenterar frukten som elever tar med sig i olika utskick, så ser hon det inte som ett alternativ att inte skicka med.

– Nej, det gör jag inte. Då skulle de dessutom bli riktigt sura, säger Jozefphina Westlund som också är rädd för att barnen skulle känna sig utanför.

Tycker logistiken är värst

Varje vecka handlar Jozefphina Westlund frukt som hon delar upp i olika påsar och ställer på en hylla för att det garanterat ska finnas till varje barn. Hon tycker att logistiken är än värre än kostnaden för henne med många barn.

Se Jozefphina Westlunds chock när hon inser hur mycket frukt hon köper i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.