Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) om varför regeringen valt att se över frågan om fruktstöd till skolorna i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Efter fruktkritiken: Nu utreder regeringen stöd till skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Sverige går miste om flera miljoner i EU-stöd för att dela ut gratis frukt i skolorna, det kunde SVT Nyheter Väst avslöja tidigare i våras.

Nu har regeringen bestämt sig för att se över frågan om fruktstöd till skolorna.

I mars kunde SVT Nyheter Väst berätta om bland andra åttabarnsmamman Jozefphina Westlund i Ulricehamn som kände ett tvång att köpa med frukt till sina barn i skolan. Totalt på en månad köpte hon över 100 frukter.

Efter publiceringarna reagerade Cancerfonden och riktade skarp kritik mot regeringen.

SVT kunde också berätta att Sverige är det enda medlemslandet i EU, som inte har valt att ansöka om EU:s fruktstöd till skolor. I den totala EU-budgeten på 1,5 miljarder kronor, har Sverige fått en preliminär budget på 35 miljoner kronor årligen.

Ett förslag ska tas fram

Nu väljer regeringen att ge Jordbruksverket i uppdrag att ta fram ett förslag till hur frukstödet kan användas.

– Det är ett tag sedan man gjorde den förra utvärderingen, så det är dags att vi får fram ett nytt underlag så att vi kan bestämma om vi ska söka pengarna eller inte, säger landsbygdsministern, Peter Kullgren (KD).

”Får inte kosta mer än vad det smakar”

I uppdraget ska Jordbruksverket ta fram ett förslag till hur stödet kan användas, och föreslå en modell för hur det kan hanteras av landets kommuner. Tidigare har Landsbygds- och infrastrukturdepartementet avvisat stödet på grund av det har varit för dyrt att hantera.

– Det får inte kosta mer än vad det smakar, det måste vara administrativt hållbart att ta till sig av de EU-stöden vi ansöker om.

Är det medierapporteringen som har gjort att ni tar tag i den här frågan nu?

– Nej det är det inte, och EU:s administrativa processer tar inte hänsyn till enstaka medlemsländers medierapportering om vissa ämnen, säger Peter Kullgren.

Jordbruksverket har på sig till 15 november 2023 att redovisa ett förslag till regeringen, sen ska ett beslut fattas om man ska ansöka om stödet inför läsåret 2024/2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.