– Jag tror att de flesta vi rapporterade hade sett skyltarna om förbudet men inte läst de, säger Ola Fransson, naturvägledare länsstyrelsen. Foto: SVT

Flera bötfällda efter överträdelser i Blanktjärn: ”De flesta var ledsna och skämdes”

Uppdaterad
Publicerad

Naturvägledaren Ola Fransson och hans kollega tältade i sju dygn vid Blanktjärn för att i första hand informera om tillträdesförbudet runt tjärnen. Under den tiden var det en hel del som bröt mot reglerna.

Antalet besökare till Vålådalens naturreservat och Blanktjärn har femdubblats de senaste åren, och det har slitit på den ömtåliga naturen. Därför spärrade länsstyrelsen av delar av området förra året. Man får inte ta in cykel, och inte gå nära vattnet.

Trots det är det många som bryter mot de restriktioner och avspärrningar som finns längs leden.

– Många säger att de inte sett skyltarna, en del har sett dem men inte läst, säger Ola Fransson, naturvägledare på länsstyrelsen.

Tydlig skyltning längs leden

Förbudsområdet är avspärrat med rep och kartor, och skyltar finns längs leden som förklarar. Syftet är att låta marken återhämta sig och för att undvika att den kristallklara tjärnen blir grumlig.

I januari dömdes två personer till 18 000 kronor i böter för att ha passerat avspärrningarna och nu har ytterligare fyra personer dömts till böter.

Totalt har ett 20-tal personer misstänkta för att brutit mot tillträdesförbudet rapporterats in till länsstyrelsen, av dem har sex ärenden som gäller 12 personer överlämnats till polisen för utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.