Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har märkt att det är många som struntar i avspärrningarna och därför har vi ökat tillsynen här vid Blanktjärn”, säger Wictoria Wadman, naturvårdshandläggare Länsstyrelsen. Foto: SVT

Många bryter mot avspärrningarna vid Blanktjärn

Uppdaterad
Publicerad

Antalet besökare till Vålådalens naturreservat och Blanktjärn har femdubblats de senaste åren. Och det har slitit på miljön. Därför spärrade Länsstyrelsen av delar av området förra året. Men trots det är det många som bryter mot de restriktioner som finns längs leden.

Nu har Länsstyrelsen ökat tillsynen i området och när SVT var på plats var det en hel del som bröt mot reglerna:

– Många säger att de inte visste om det här, det var inte meningen, säger Wictoria Wadman, naturvårdshandläggare Länsstyrelsen.

Tydlig skyltning längs leden

Förbudsområdet är avspärrat med rep och kartor och skyltar finns längs leden. 

– Området har blivit hårt slitet de senaste åren och behöver återhämta sig för att inte skadas permanent , säger Wictoria Wadman.

Överträdelser polisanmäls

– Bryter du mot förbuden innebär det brott mot Miljöbalken och kan leda till dagsböter, säger Wictoria Wadman, naturvårdshandläggare Länsstyrelsen.

Inom några veckor kommer en utvärderingen att göras och om det inte blir en skärpning kan området stängas helt.

Under veckan polisanmäldes två kvinnor som brutit avspärrningarna. Polisen hanterar ärendet som ett miljöbrott.

Blanktjärn – Det är helt förbjudet att kliva utanför markerad led inom förbudsområdet runt Blanktjärn och Matskålstjärn. Cykling är bara tillåten fram till åsen, från båda håll.

Gröndalen – vid Pyramiderna (”Platån”) får du inte cykla utanför leden. I den branta slänten vid Issjödalen måste du kliva av och leda cykeln.

Pyramiderna -  är belagda med ett permanent beträdnadsförbud. Det betyder att du inte alls får vara på Pyramiderna eller i slänterna runtomkring, varken till fots eller på annat sätt.

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer