Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är tråkigt att folk inte följer de regler som gäller, för det är otroligt vackert här och det skulle vara synd om de stängde av området, säger Hanna Gunnarsson från Allingsås. Foto: SVT

”Tråkigt att vissa inte följer de regler som finns”

Uppdaterad
Publicerad

Vid tjärnen måste mossa och växter få chans att åter växa. Annars rinner jord ner i tjärnen och kan göra den grumlig. Kanske förstöra den för alltid. Därför har Länsstyrelsen satt upp avspärrningar längs leden.

– Ja, det är väl bra med avspärrningar så att natururen kan återhämta sig men sen har vi sett att folk inte håller sig till de avspärrningarna som finns och det är väldigt märkligt, säger Hanna Gunnarsson från Alingsås.

Blanktjänstrundan är cirka 12 km lång och tar omkring tre timmar att vandra.  Man vandrar över de blomsterrika Matskålsängarna, över myrar och genom björk- och granskog. Man går uppför de höga grusåsarna och möts av Blanktjärnarnas klart turkosa vatten.

Vattnet i Blanktjärn är kalkrikt. Kalkpartiklar fastnar på botten och på de träd som fallit ner i tjärnen. Kalkpartiklarna är huvudspåret i jakten på förklaringen till tjärnens fantastiska färg. När kalken svävar fritt i vattnet bryts ljuset så att den intensivt turkosa färgen uppstår. Om jord rinner ut i tjärnen blir den grumlig och kommer se ut som vilken annan tjärn som helst – för alltid.

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer